Wat te doen met inflatie?

Je kan er niet omheen, in elk gesprek is de eerste vraag “hoe moeten wij omgaan met inflatie?”….dat is echt een ingewikkelde vraag met (helaas) ook niet één antwoord. Uiteraard spelen uitdagingen zoals een krappe arbeidsmarkt, druk op (productie)kosten een belangrijke rol maar we richten ons even op inflatie.

In deze nadenker geven wij aan vanuit welke invalshoek je de vraag kan bekijken en welke keuzes wij organisaties tot op heden zien maken.  Hopelijk brengt het jouw eigen nadenkproces weer verder.

Verschillende invalshoeken, verschillende impact

Een begin is om na te denken wat de impact van alle veranderingen en ontwikkelingen (die zich concreet laat vertalen in extreem hoge inflatie)  is op verschillende (groepen) mensen. Vanuit de piramide van Maslov onderscheiden wij twee niveau’s.

  1. Mensen die door alle ontwikkelingen hard geraakt worden in het fundamenten van de Maslov piramide, Overleven en Zekerheid. Zij kunnen de voor hen normale zaken niet meer kopen of ondernemen. Voor deze groep zal een directe vertaling van hogere inflatie naar meer loon cruciaal zijn om de onderste fundamenten van de piramide te verstevigen. Immers als de onderste fundamenten niet in orde zijn, is het niet mogelijk om toe te komen aan de andere onderdelen. Zonder er allerlei onderzoeken bij te halen (veronder)stellen we dat het belang van financiële stabiliteit voor deze groep cruciaal is. Wanneer mensen (te lang) financiële problemen en onzekerheid hebben leidt dit vaak tot andere problemen van relationeel tot werkplezier en hun individuele prestaties. En die individuele prestaties zijn vaak bepalend voor salarisontwikkeling en groeimogelijkheden.
  2. Dan is er een groep waarvoor (jaarlijkse) verhoging een vertaling is van de waardering en persoonlijke groei die zij hebben doorgemaakt. Uiteraard wordt deze groep ook geraakt door de huidige inflatie en onzekerheid maar wezenlijk anders dan de eerste groep. Het vraagt om creativiteit van de organisatie om te kijken op welke wijze je deze medewerkers kan “belonen” anders dan alleen extra verlonen. 

Vanuit dit perspectief sluit bestaand (salaris)beleid vaak moeilijk aan bij de complexiteit van de huidige situatie. Beleid gaat vaak uit van gelijke monniken, gelijke kappen maar dat is moeilijk houdbaar als de uitdagingen meer maatwerk vragen. 

Welke keuzes maken organisaties?

Het is altijd zinvol om te zien wat andere organisaties doen. Echter een keuze moet passen bij een organisatie, de mensen die er werken en de uitdagingen die beiden hebben. Wat kan een organisatie zich ook veroorloven op de korte en langere termijn. Wij zien de volgende keuzes:

  1. Verhoging van het salarisbudget in de reguliere salarisronde en methodiek. Vooral grotere organisaties met CAO’s en vastgelegd salarisbeleid zie je in deze richting op bewegen. Daarin lopen de percentages de laatste maanden hard op.
  2. Een extra salarisronde met een extra procentuele verhoging. Procentueel iedereen gelijk, in absolute euro’s niet. Hoe hoger je salaris hoe meer je erbij krijgt. Vooral organisaties waarvan de reguliere salarisronde in bijvoorbeeld april ligt kijken naar een tussentijdse correctie.
  3. Een eenmalige tegemoetkoming van een vast bedrag. Bedragen variëren tussen de € 500-€ 1.500. Vaak om tijdelijk de discussie te overbruggen en volgend jaar te kijken waar we staan.
  4. Een structureel extra vaste verhoging van € 150-€ 300 per maand die voor iedereen gelijk is. Van de organisaties in ons blikveld zien wij kleinere organisaties hier meer gebruik van maken.

Wat wij interessant vinden aan de laatste optie is dat meerdere van deze organisaties voordat zij deze keuze maakten hierover actief het gesprek met medewerkers zijn aangegaan. Wat kunnen we en willen we doen als organisatie? En hoe vinden we dat middelen besteed moeten worden?

De uitdagingen naar de toekomst gaan steeds meer vragen om een continue dialoog met medewerkers (extra nadenker, het meenemen van de groep zzp’ers in deze gesprekken?). De kans is groot dat het alleen betrekken van OR of vakbonden bij grote uitdagingen met hoge impact voor onvoldoende draagvlak zal zorgen.

Wil je hierover of andere onderwerpen meedenken? Laat het ons weten.

Nadenkers

We dagen onszelf en anderen graag uit om de hersens te laten kraken over verschillende onderwerpen en ontwikkelingen.

Wil jij hierover of andere onderwerpen meedenken? Laat het ons weten! 

Bekijk meer posts:

Nog meer uitbreiding!

Nog meer uitbreiding! Het is zover!Per oktober 2023 versterkt Hein Haenen ons team en daar zijn we ontzettend blij mee. …

Lees verder

Uitbreiding van ons Collective!

Uitbreiding van ons collective! We hebben weer mooi nieuws!Coen de Smalen versterkt per 1 oktober ons team als consultant en mede-eigenaar.We …

Lees verder

Hoger betaalden profiteren extra van de stijging van het minimumloon

Hoger betaalden profiteren extra van de stijging van het minimumloon Per 1 januari gaat het minimumloon in één keer omhoog …

Lees verder

Wat te doen met inflatie?

Wat te doen met inflatie? Je kan er niet omheen, in elk gesprek is de eerste vraag “hoe moeten wij …

Lees verder