Hoger betaalden profiteren extra van de stijging van het minimumloon

Per 1 januari gaat het minimumloon in één keer omhoog met ruim 10%. Goed nieuws zou je zeggen, toch? Jazeker goed nieuws maar zoals het vaak gaat zit aan elk voordeel een (onbedoeld) nadeel.

In deze Nadenker willen wij er één met jullie delen. Vooral omdat er komende jaren nog meer wijzigingen van het minimumloon gepland staan. Dus hierbij een effect om over na te denken.

Wat is er aan de hand? De ontwikkeling van het minimumloon is gekoppeld aan een aantal andere (fiscale) kerngegevens in ons land, zo ook in het pensioenstelsel.

De ontwikkeling van het minimumloon heeft direct impact op de fiscaal minimale franchise (het deel van je salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd omdat je later AOW krijgt) en het fiscaal maximale salaris (het salaris tot waarover je maximaal fiscaal pensioen kan opbouwen). Beide stijgen automatisch mee met de stijging van het minimumloon. Het ongewenste effect is dat de automatische koppeling weliswaar procentueel gelijk* kan zijn maar als je kijkt naar de absolute bedragen er ongewenste effecten ontstaan. Dat is nu precies wat er ook gaat gebeuren; De stijging van de franchise in 2023 is ongeveer € 1.600 terwijl de stijging van het maximum salaris waarover je mag opbouwen bijna € 14.000 is!

Een vereenvoudigd voorbeeld met twee medewerkers laat het ongewenste effect zien: Medewerker 1 heeft een salaris van € 30.000 en medewerker 2 een salaris van € 125.000. Voor dit voorbeeld hebben beiden een pensioenbijdrage van 15% van de pensioengrondslag.  De pensioengrondslag is het verschil tussen het (gemaximeerde) salaris en de franchise. Het salaris waar dus effectief pensioen over wordt opgebouwd.

Conclusie: de verhoging van de franchise en het maximum salaris zorgt voor medewerker 1 voor een lagere pensioenbijdrage, terwijl medewerker 2 er bijna € 1.300 aan pensioenbijdrage op vooruit gaat. Zonder ingrijpen is dit effect ook niet eenmalig aangezien de hoogte van het maximum salaris ook doorwerkt naar de toekomst.

Het is niet waarschijnlijk dat de wetgever hier op korte termijn iets aan doet, dus wat kun je zelf als werkgever? Welke opties heb je? Dat verschilt, maar op de korte termijn kun je bijvoorbeeld nog bewuster kijken naar de salarisverhogingen voor deze groep die extra profijt zal hebben van de stijging van het maximum salaris. Zeker omdat dit ook nog eens extra doorwerkt in de pensioenbijdrage. Door bijvoorbeeld een deel van de salarisverhoging voor deze groep als een eenmalige (niet pensioengevende) uitkering te doen. Voor de langere termijn is het goed om te kijken hoe het financiële risico en de ongelijkheid binnen de pensioenregeling beperkt kunnen worden. Door bijvoorbeeld de aanpassing van het maximum salaris los te koppelen van het fiscale maximum en absoluut te laten meestijgen met de stijging van de franchise. En let natuurlijk op dat je verschillende wijzigingen niet zomaar eenzijdig kan doorvoeren.

Zoals aan het begin gezegd is het een ongewenst maar naar verwachting ook een onbekend effect van de aanstaande verandering. Wat de uitwerking en impact exact zal zijn zal per organisatie verschillen. Maar (bijna) alle organisaties met een pensioenregeling zullen hier mee te maken krijgen. Dit omdat in de meeste pensioenregelingen de gehanteerde franchise en het maximum salaris aansluiten bij de fiscale bedragen.

Komende jaren gaat er nog veel veranderen. Denk maar eens aan het effect als het minimumloon naar € 14 gaat. Het is nu tijd om met de ervaring van nu tijdig na te denken wat dit voor jouw medewerkers en organisatie gaat betekenen voordat de volgende stijging ons “overvalt”.

*De stijging van de franchise en het maximum salaris zijn niet gelijk aan elkaar. Dit wordt veroorzaakt doordat beide verschillende meetmomenten van het minimumloon nemen.

Nadenkers

We dagen onszelf en anderen graag uit om de hersens te laten kraken over verschillende onderwerpen en ontwikkelingen.

Wil jij hierover of andere onderwerpen meedenken? Laat het ons weten! 

Bekijk meer posts:

Nog meer uitbreiding!

Nog meer uitbreiding! Het is zover!Per oktober 2023 versterkt Hein Haenen ons team en daar zijn we ontzettend blij mee. …

Lees verder

Uitbreiding van ons Collective!

Uitbreiding van ons collective! We hebben weer mooi nieuws!Coen de Smalen versterkt per 1 oktober ons team als consultant en mede-eigenaar.We …

Lees verder

Hoger betaalden profiteren extra van de stijging van het minimumloon

Hoger betaalden profiteren extra van de stijging van het minimumloon Per 1 januari gaat het minimumloon in één keer omhoog …

Lees verder

Wat te doen met inflatie?

Wat te doen met inflatie? Je kan er niet omheen, in elk gesprek is de eerste vraag “hoe moeten wij …

Lees verder